Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Stephan Caras: Από την Κόρινθο στον Καναδά



O Stephan Caras μου μίλησε για την πετυχημένη του πορεία από την Κόρινθο, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, μέχρι τους οίκους Guy Laroche και Hermès, τη Νέα Υόρκη και τον Καναδά αλλά και την Jackie Kennedy, τη Hilary Clinton και την Oprah Winfrey. Ο διάσημος σήμερα σχεδιαστής έμεινε στην Κόρινθο μέχρι τα 14 του χρόνια και στη συνέχεια βρέθηκε στην Αυστραλία, ενώ η ενηλικίωσή του τον βρήκε στο Παρίσι, δίπλα στους Guy Laroche και Hermès. Ακολούθησαν περίοδοι στο Λονδίνο, τη Γερμανία και το Μιλάνο, ώσπου δέχτηκε μία πρόταση από τη Νέα Υόρκη. Από εκεί βρέθηκε στο Τορόντο, το οποίο αποτελεί πια τη βάση του.

«Όταν είσαι νέος και έχεις πάθος για δουλειά, θέλεις να βρίσκεσαι στην κορυφή ή δίπλα σε αυτούς που είναι στην κορυφή. Δεν εκφράζεσαι μεν ως Stephan Caras, αλλά ακολουθείς τις γραμμές τους. Μαθαίνεις όμως πολλά δίπλα τους, πράγματα που δεν διδάσκονται διαφορετικά», λέει χαρακτηριστικά για τις συνεργασίες του με τον Guy Laroche και τον Hermès. «Δεν θα ξεχάσω την πρώτη φορά που η Jackie Kennedy αγόρασε ρούχο Hermès και ήταν σχεδιασμένο από μένα. Από τον Guy Laroche θυμάμαι έντονα ότι συνδύασε την υψηλή ραπτική σε κάποιο σόου του με την ελληνική μουσική. Βρέθηκα να συναναστρέφομαι με ανθρώπους όπως ο Omar Sharif και ο Jean Paul Belmondo. Όταν είσαι νέος, αυτά σου κάνουν εντύπωση».



Ο Stephan Caras υποστηρίζει πως το δικό του στυλ δεν έχει σχέση με τα όσα έκανε δίπλα στους μεγάλους μέντορές του. «Στόχος μου είναι η θηλυκότητα και ο αισθησιασμός και προσπαθώ να συμβάλλω σε αυτό. Πολλές φορές μία γυναίκα νομίζει πως αν φορέσει κάτι που είναι της μόδας, θα της πηγαίνει, αλλά το αποτέλεσμα μπορεί να είναι έως και γελοίο. Το θέμα είναι να ταιριάζει το ρούχο στο χαρακτήρα της. Δεν σχεδιάζω τάσεις. Ψάχνω πώς μπορεί να εκφραστεί μία γυναίκα, χωρίς αυτά που σχεδιάζω να είναι άσχετα με το σήμερα».






Με τις δημιουργίες του ντύνονται από μέλη βασιλικών οικογενειών μέχρι διπλωμάτισσες ενώ έχει ντύσει και την Hilary Clinton, όμως προτιμά να μην αναφέρεται σε συγκεκριμένα ονόματα. Φήμες έλεγαν ότι είχε ντύσει και την Oprah Winfrey, όμως όπως είπε «είχα την ευκαιρία αλλά αρνήθηκα για δικούς μου λόγους. Δεν βλέπω τη γυναίκα ως όνομα για να με εμπνεύσει. Μπορεί και μία γυναίκα που θα συναντήσω τυχαία στο δρόμο να με εμπνεύσει». 

Με τον Stephan Caras στην Athens XClusive Designers Week, τον Μάρτιο 2012.
















                                                    


Στην κλασική ερώτηση "τι είναι αυτό που δεν πρέπει να λείπει από τη γκαρνταρόμπα μιας γυναίκας", απάντησε: «Αυτό που της πηγαίνει. Δεν υπάρχουν πολλές γνώσεις στους καινούργιους σχεδιαστές. Κάνουν θέατρο, ενώ εγώ όχι. Αυτό που σχεδιάζω πρέπει να μπορεί να φορεθεί από τη γυναίκα». Όσο για τις Ελληνίδες και το στυλ τους, ο σχεδιαστής, που έχει παρουσιάσει μόλις δύο φορές τις δημιουργίες του στην Αθήνα, ήταν αφοπλιστικός: «Ήθελα να δω τη νοοτροπία της Ελληνίδας και διαπίστωσα ότι έχει πολύ αισθησιασμό και μπορεί να εκφραστεί άψογα με το ντύσιμο από τη φύση της». 









Δες μερικές από τις δημιουργίες του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Write me your comments