Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Είδα: Ο Επιθεωρητής του Γκόγκολ

Ο Επιθεωρητής έρχεται ως ένας μικρός Θεός. Έρχεται να επιθεωρήσει, να δει ποιοι πράττουν σωστά και τίμια και ποιοι όχι, να βάλει τα πράγματα σε τάξη, τα τιμωρήσει όσους παραβαίνουν τους κανόνες και τα όρια, να επιβραβεύσει τους δίκαιους και να φυλακίσει τους άδικους: με λίγα λόγια ο επιθεωρητής έρχεται ώστε -για λίγο μόνο- ο κόσμος να μοιάζει ιδανικός. Όλοι τον περιμένουν με φόβο και τρόμο, αλλά σπεύδουν να τον υποδεχτούν, μήπως έτσι κερδίσουν (πριν κριθούν) την εύνοιά του. Μήπως τον παραπλανήσουν και δεν δει το πρόσωπό τους το αληθινό και τις ατιμίες τους. Τον προσκαλούν στο σπίτι τους, του συμπεριφέρονται βασιλικά, δέχονται να ακούν με τις ώρες τις φλυαρίες του, λες και είναι ό, τι καλύτερο μπορεί να τους συμβεί στη ζωή τους, έως και του "δανείζουν" μεγάλα χρηματικά ποσά γιατί "ενώ ταξίδευε, έπεσε θύμα κλοπής". 

Ο Επιθεωρητής είναι ντυμένος με κομψότητα, ξέρει να χειρίζεται τη γλώσσα και δεν αρνείται να "λαδωθεί" προκειμένου να παραβλέψει οτιδήποτε στραβό συμβαίνει στο νοσοκομείο, το σχολείο ή το δικαστήριο της πόλης. Και όλοι τρίβουν τα χέρια τους ικανοποιημένοι πίσω από την πλάτη του, που κατάφεραν να ξεγελάσουν αυτόν τον μικρό Θεό, ο οποίος όμως γελάει τελευταίος και γελάει δυνατά. Όπως και το κοινό της παράστασης, καθ' όλη τη διάρκειά της. Γελάει. Γελάμε. 

Γελάμε με τον Επιθεωρητή και με τους εαυτούς μας. Γελάμε για να μην κλαίμε, γιατί αυτά δεν συμβαίνουν στο έργο του Γκόγκολ, αλλά δίπλα μας. Τα έχουμε δει, τα κάνουμε και οι ίδιοι. Όπου μπορούμε να εξυπηρετηθούμε εύκολα ή με έναν έμμεσο τρόπο, το κάνουμε, πουλάμε την ψυχή μας για λίγα χρήματα παραπάνω, ή για μία θέση, μια διευκόλυνση, μία υπογραφή. Είμαστε καιροσκόποι. Δεν είναι ο Επιθεωρητής ο πιο άτιμος από όλους, γιατί απλά δεν είναι ο Επιθεωρητής. Είναι ένας πονηρός δημόσιος υπάλληλος, που βρέθηκε στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή. Αλλά η μόνη του διαφορά με αυτούς που προσπαθούν να τον παραπλανήσουν και να κρύψουν τις "πομπές" τους, είναι ότι εκείνος παραμυθιάζεται εν γνώση του. 

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Σπύρου Ευαγγελάτου, έκανε δικό του τον ρόλο του Επιθεωρητή, αφού πρώτα του έκανε τις κατάλληλες προσθήκες και τον έφερε στα μέτρα του, ώστε να είναι όσο αστείος χρειάζεται για να μην χάσει το νόημά του. Eίναι άνετος, χειμαρρώδης. Μαζί του ο Γιώργος Αρμένης και οι Αριέττα Μουτούση, Μιχάλης Μητρούσης, Δανάη Σκιάδη, Θόδωρος Κατσαφάδος, Γιώργος Ψυχογιός, Θανάσης Κουρλαμπάς και άλλοι. 
*Αν ταξιδέψουν κάπου κοντά σας, να πάτε να τους δείτε. 

Διαβάστε περισσότερα για την παράσταση εδώ
και δείτε τους σταθμούς της περιοδείας εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Write me your comments