Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

A stroll through Monastiraki & Plaka, Athens

Υπέροχη η θέα της πόλης από τον Λόφο της Πνύκας, ένα μέρος της Αθήνας που παραδέχομαι πως δεν είχα επισκεφθεί ποτέ μέχρι τώρα, παρότι μένω στην πόλη περισσότερο από μια δεκαετία. Επίσης, δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσα δρομάκια οδηγούν στην Ακρόπολη, σε διαφορετικά της σημεία, με άλλη θέα, άλλη αρχαιολογική και ιστορική ομορφιά, με άλλη αύρα. Μια αύρα που σε κάνει να ξεχνάς και την πόλη, και την εποχή, στην οποία βρίσκεσαι.  

Συνεχίζουμε με μια βόλτα στο Μοναστηράκι (Athens Flea Market), ένα μέρος που είναι συνδυασμένο στο μυαλό μου με τις σχολικές εκδρομές και... τα χαντράδικα. Μπαίναμε μέσα εμείς τα κορίτσια και ξεχνούσαμε να βγούμε, σαν να μην υπήρχε κάτι άλλο να χορτάσει το μάτι μας και χωρέσει τον ενθουσιασμό μας που ήμασταν στην Αθήνα. Μεγαλώνοντας  πια, το μάτι μου "κολλάει" στις αντίκες, τις γκραβούρες, τις παλιές αφίσες από ταινίες ή διαφημίσεις περασμένων δεκαετιών, από τη σοκολάτα ΙΟΝ μέχρι τον ελληνικό καφέ, και φυσικά σε παλιά βιβλία.  

Στάση στα μαγαζιά με τις αντίκες της πλατείας Αβυσσηνίας -βρήκα από παλιά κοσμήματα, μέχρι δραχμές. Αυτό κι αν θα πει επίκαιρος περίπατος. 


Και φυσικά... στάση στο Παλαιόβιβλιοπωλείο "Ταμάρα Ιωάννη Χιωτάκη", όπου μπορείς να χαθείς για ώρες ψάχνοντας σπάνια και μεταχειρισμένα βιβλία, περιοδικά, καρτ-ποστάλ, γκραβούρες.. Εγώ ανακάλυψα μια νουβέλα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες που αγνοούσα την ύπαρξή της μέχρι τώρα (Η απίστευτη και θλιβερή ιστορία της αθώας Ερεντίνα και της άσπλαχνης γιαγιάς της, εκδόσεις Γράμματα 1982) σε άριστη κατάσταση. Το ενδιαφέρον όμως δεν είναι σε αυτό που θα βρεις, αλλά στη διαδικασία αναζήτησής του, στην διαδικασία αναζήτησης γενικότερα, ενός βιβλίου -οποιουδήποτε βιβλίου- μέσα σε έναν χώρο "πολύτιμων" δεδομένων. Η κυρία Ταμάρα ευγενέστατη και εξυπηρετική, θα σε βοηθήσει να βρεις αυτό που ψάχνεις. 
Η βόλτα συνεχίζεται στην Πλάκα και στη συνέχεια στον λόφο του Φιλοπάππου, από εκεί στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου και την Μακρυγιάννη. Τελευταία στάση για φαγητό στο Yard, το αγαπημένο μου εστιατόριο στον πεζόδρομο -με πολύ ωραία τζαζ μουσική και υπέροχο κρασί, γευστικά σπιτικά πιάτα (σας έχω παρακάτω κεφτεδάκια με πατάτες και ψητό κοτόπουλο με ρύζι- και φρέσκα επιδόρπια. Σημειώνω ότι είναι προσωπική μου άποψη, και δεν έχω συνεργασία με κανένα από τα καταστήματα/εστιατόρια, κλπ που αναφέρω ή προτείνω. 
ΧΧΧ
Νατ. 
Photos by Gianis Evagelioy

Μore...Greek

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Write me your comments