Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Νύχτες Πρεμιέρας 1

Frances Ha - September
Οι δύο πρώτες ταινίες που είδα στις Νύχτες Πρεμιέρας -αν και πολύ διαφορετικές- είχαν κοινό σημείο αναφοράς μία γυναικεία φιγούρα στον πρωταγωνιστικό ρόλο, η οποία αναζητάει αγάπη. Όχι απαραίτητα αγάπη ερωτική, για την ακρίβεια καθόλου τέτοια, αλλά αγάπη από φίλους, ή από τη ζωή την ίδια. 


Η Φράνσις, η ηρωίδα του Νόα Μπάουμπαχ (την υποδύεται η Γκρέτα Γκέργουικ, μπορεί να τη θυμάστε από το Στη Ρώμη Mε Αγάπη, όπου υποδύεται την σύντροφο του Τζέσε Άιζενμπεργκ) ζει στη Νέα Υόρκη, αλλά δεν έχει διαμέρισμα. Επίσης δεν έχει σταθερή δουλειά και ονειρεύεται να γίνει χορεύτρια. Όταν η κολλητή της φίλη Σόφι, με την οποία συγκατοικούν, της ανακοινώνει ότι θα πάει να μείνει με άλλη παρέα, για την Φράνσις ξεκινά μία περίοδος αλλαγών και συνειδητοποιήσεων και παρότι η πραγματικότητα είναι σκληρή (όπως πάντα), εκείνη ρίχνεται με ορμή στα όνειρα της. Φαίνεται ανέμελη, χοροπηδάει στη μέση του δρόμου με αφορμή μια καλή είδηση, δεν υπολογίζει τα χρήματα (κι ας μην τα έχει!), λέει και κάνει το πρώτο πράγμα που σκέφτεται και περιμένει. Είναι μια αντισυμβατική ηρωίδα που δεν ξέρει τι θα πει "θηλυκό" και "αρσενικό", ούτε "καθώς πρέπει συμπεριφορά". Είναι μια ηρωίδα που δεν ξέρει πότε και πώς να κρατήσει το στόμα της κλειστό, ούτε ποιον να εμπιστευτεί και ποιον όχι. Ακολουθεί το ένστικτό της, θέλει να έχει φίλους, θέλει να χορεύει και να ταξιδεύει. Και γι' αυτό χαρακτηρίστηκε ως η πιο αισιόδοξη παρουσία στην κινηματογραφική πραγματικότητα όχι μόνο του φεστιβάλ αλλά ολόκληρου του καλοκαιριού. (26/9 στις αίθουσες από τη Seven Films)
Η Άννα (Κόρα Καρβούνη), η πρωταγωνίστρια της Πέννυς Παναγιωτοπούλου στο September, είναι μια μοναχική (αλλά αυτάρκης) 28χρονη γυναίκα που ζει με τον σκύλο της, τον Μανού σε ένα διαμέρισμα στην πόλη. Ακολουθεί μια συγκεκριμένη ρουτίνα στην καθημερινότητά της και νιώθει καλά μέσα σ'αυτή, μέχρι που ο σκύλος της πεθαίνει. Αναγκασμένη να βρει κάτι άλλο να πιαστεί, μια άλλη διέξοδο για να συνεχίσει, και αναζητώντας αγάπη σε ένα αδειανό περιβάλλον, έρχεται σε επαφή με μία γειτονική οικογένεια, στο χώρο και στη ζωή της οποίας παρεισφρύει όλο και περισσότερο. Από την οικογένεια αυτή, όμως, δεν λείπουν τα ενδιαφέροντα, ούτε η αγάπη, ούτε το γέλιο, ούτε οι όμορφες στιγμές. Δεν έχουν ανάγκη την Άννα, κι ας είναι εκεί, πιστή, όπως ο σκύλος που έχασε. Πού είναι τα όρια της φιλίας, της συμπάθειας, της ανοχής και τι συμβαίνει όταν αυτά ξεπερνιούνται; (3/10 στις αίθουσες από την Odeon)

Δείτε τα trailer



2 σχόλια:

Write me your comments