Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Οδός Μελίνας Μερκούρη: Η Έκθεση

Έχω την υποψία πως φωτογράφησα με το κινητό μου κάθε στιγμιότυπο αυτής της έκθεσης, λες και δεν είχα ξαναδεί ποτέ τη Μελίνα ή λες και δεν θα την ξαναέβλεπα ποτέ. Δεν ήταν γι' αυτό. Είναι γιατί αισθανόμουν πως με τραβά ένας μαγνήτης. Ήταν και είναι μαγνητής, το έχουν πει και το έχουν γράψει τόσοι άνθρωποι που τη συνάντησαν, που έζησαν ή συνεργάστηκαν μαζί της. Καθηλωτική. Με μια ενέργεια που ακόμη και στις φωτογραφίες δεν χάνει την δυναμική της. Η έκθεση αναδεικνύει την πορεία της Μελίνας στον κινηματογράφο, το θέατρο και την πολιτική, προσωπικές της στιγμές, το πάθος με το οποίο αγωνίστηκε για τον πολιτισμό και την Ελλάδα και το μοναδικό χάρισμα που είχε να εμπνέει και να συμπαρασύρει τον κόσμο στα οράματά της. Προσωπικά, έμαθα πολλά που δεν γνώριζα για εκείνη. Αγόρασα και το ομώνυμο λεύκωμα για να μελετήσω περισσότερα στο σπίτι. #inspiration 

 Ακόμη στον χώρο προβάλλονται συνεντεύξεις και ντοκιμαντέρ που αναφέρονται στην καλλιτεχνική και πολιτική σταδιοδρομία της Μελίνας, ξετυλίγοντας γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής της (Το πρώτο δοκιμαστικό της Μελίνας στο Παρίσι το 1952, Η εκπομπή Παρασκήνιο της ΕΤ1 σε σκηνοθεσία Λάκη Παπαστάθη «Συνέντευξη στην Επίδαυρο», Η διαμαρτυρία κατά της χούντας στην Ελλάδα στην πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο, Η ταινία του Ροβήρου Μανθούλη «Η Μελίνα στο Παρίσι», Η εκπομπή του αμερικανικού καναλιού CBS “60 minutesMadame Minister, κ.α.)
 Το καμαρίνι της, που μεταφέρθηκε ειδικά γι’ αυτό το σκοπό από το Θεατρικό Μουσείο.
  

Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138

Διάρκεια: έως 25 Μαΐου 2014

*Το λεύκωμα «Μελίνα» είναι μία έκδοση με πλήθος σπάνιων φωτογραφιών από την προσωπική ζωή, την καλλιτεχνική και πολιτική σταδιοδρομία της, τις συναντήσεις της με διασημότητες, κ.α., ενώ μέσα από άγνωστα περιστατικά ξετυλίγεται η προσωπικότητα και η καριέρα της.

2 σχόλια:

Write me your comments