Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Θέατρο 52: Περσινή Αρραβωνιαστικιά @ Bob Theatre Festival 2014

{Toν Μάρκο τον γνώρισα όταν είχα γνωρίσει κιόλας αυτό που θάλεγα πρώτη μοναξιά της ζωής μου. Δεν ήταν κι εύκολο για τότε. Είδα μια μέρα τον Μάρκο δίπλα στην μάνα του, κάτι σ' αυτόν μου μίλησε με την πρώτη ματιά, τον πλησίασα, χάιδεψα το κεφάλι του και του είπα: "Είσαι ο Μάρκος. Θέλεις να ζήσουμε μαζί;". Δεν ξαφνιάστηκε -ήταν από τότε ατάραχο πνεύμα}.

*******
Η Περσινή αρραβωνιαστικιά, το πρώτο διήγημα του πρώτου βιβλίου της Ζυράννας Ζατέλη μεταφέρθηκε τον χειμώνα στη σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, εταφέρεται για πρώτη φορά στο θέατρο και παρουσιάζεται στο Θέατρο του Νέου Κόσμου από 18 Ιανουαρίου 2014 από την Ομάδα Elephas tiliensis, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αγαρτζίδη και Δέσποινας Αναστάσογλου με τις Ξένια Θεμελή, Σύρμω Κεκέ, Τατιάνα Άννα Πίττα.  


 {Ήταν ένας μακάριος περιφρονητής των πάντων. Αυτό το πλάσμα, σκεφτόμουν κοιτάζοντάς τον να κοιμάται, γεννήθηκε για να κοιμάται. Και σεβόμενη αυτή την, ας την πω ιδιορρυθμία του, τον άφηνα να κοιμάται. Τουλάχιστον εκείνες τις είκοσι ώρες, τον άφηνα, γεμάτη λατρεία και αφοσίωση, να κυλάει στον παραδεισένιο ύπνο του.}

*******
Δεν κατάφερα να το δω μέσα στη χρονιά -πού και πού υποκύπτω κι εγώ στο παιχνίδι της αναβολής στην αναβολή...- και ευτυχώς το Bob Theatre Festival του Γιάννη Σαρακατσάνη μου έδωσε την ευκαιρία να το δω -στην τελευταία του παράσταση, στον κάτω χώρο του Bios. Πόσο ωραίο κείμενο! Και πόσο δύσκολη η μεταφορά του στο θέατρο -ακόμη κι όταν την αφήγηση αναλαμβάνουν (και μοιράζονται) τρεις πρωταγωνίστριες. Ο σκηνοθέτης τους τις δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο, προκειμένου σε αρκετά σημεία να μιλούν συγχρόνως, καλοκουρδισμένες και σωστές, ενώ σε άλλα έδινε η μία τη σκυτάλη στην άλλη να συνεχίσει μια ιστορία που σε παρέσερνε όλο και περισσότερο συναισθηματικά. Δεν μαγεύτηκα μόνο από κάποιες εξάρσεις στην κίνηση των κοριτσιών -θα έλεγα ότι μάλλον με αποσυντόνιζαν και με έβγαλαν για λίγο από το ποιητικό συναίσθημα της όλης παράστασης. Μετά πήγα και "σκάλισα" την πλούσια βιβλιοθήκη της magic mom, όπου φυσικά και βρήκα το βιβλίο στην πρώτη του -νομίζω- έκδοση. Διάβασα το διήγημα σε πέντε λεπτά.  


ε τράβηξε λοιπόν και μπήκαμε στο σκοτεινό ακόμη, υγρό και κρύο μαγαζί. Αναστέναξε μόλις περάσαμε την πόρτα, και παρ' όλο το δικό μου βάσανο που άχνιζε, δεν μπόρεσα να μην θυμηθώ εκείνη τη στιγμή πως όλοι που έμπαιναν εκεί μέσα οι άντρες, αναστέναζαν, είχαν δεν είχαν κάτι. Μόλις έμπαιναν, και κάθε τόσο μετά όσο να φύγουν. -Ο ΑΝΑΣΤΑΝΕΓΜΟΣ- έξω στην ταμπέλλα... Αναστέναξα και γω καθώς τον ακολουθούσα προς τον πάγκο}. 

*****

Γλυκιά, τρυφερή η παράσταση, με πάθος και συναισθήματα, με κρυμένες αλήθειες και επιθυμίες, με σκέψεις για τον θάνατο και την διαχείριση της απώλειας, για την πραγματικότητα μιας γυναίκας σε μια -όχι και τόσο- μακρινή εποχή. 







Κι άλλες παραστάσεις
O Επιστάτης  Πριν από τη φόνισσα Οι Βρικόλακες  Το Τάβλι  Cleansed  Πνιγμονή Η Εκδοχή του Μπράουνινγκ  H Κολεξιόν  Γιοι και Κόρες  Μάντεψε ποιος θα πεθάνει απόψε  24 hour plays Athens  Πράματα και Θάματα  Συρανό ντε Μπρεζεράκ  Φλαντρώ  Μένγκελε Ο Θεός Βαριέται τώρα τελευταία Ο Ρινόκερος  Οι Αλεπούδες Τίρζα  Annie Το Μιούζικαλ Ο Αιμίλιος Χειλάκης μόνος με τον Άμλετ  I Will Survive  Από τι ζουν οι άνθρωποι Όλα για τη μητέρα μου Ευτυχισμένες Μέρες   O Πουπουλένιος  O Έμπορος της Βενετίας   Δείπνο με Φίλους   Παραλλαγές Θανάτου  Το σπίτι του Φράνκενσταϊν Το Κουρδιστό Πορτοκάλι  Sugar-Μερικοί το προτιμούν καυτό Αστερισμοί  Μπόρκμαν  Ταπεινά Ελατήρια  Η γειτονιά των αγγέλων  Mistero Buffo  Φον Δημητράκης  Κάθε Πέμπτη Κύριε Γκρην  Απ'την πρώτη στιγμή Ολεάννα Δυο γυναίκες χορεύουν Το Πένθος Ταιριάζει στην Ηλέκτρα Ο Ξένος  Η Αφροδίτη με τη Γούνα Cabaret  Άντρες έτοιμοι για όλα Ψύλλοι στ' αυτιά 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Write me your comments