Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Στα Καραμανλίδικα του Φάνη


Αυτός εδώ είναι ο Φάνης. Και είναι ένας από τους πιο ευγενικούς και φιλόξενους ανθρώπους (και επιχειρηματίες) που έχω συναντήσει. Στα Καραμανλίδικα του Φάνη, λοιπόν, βρέθηκα με την πιο κατάλληλη συντροφιά: τη φίλη μου τη Μαρία Μ. που αγαπάει την Κωνσταντινούπολη, την επισκέπτεται όσο πιο συχνά μπορεί, έχει κάνει δεύτερες σπουδές στην Τουρκική γλώσσα και τέλος πάντων, εκπέμπει άρωμα ανατολίτικο. Και τη νέα μας φίλη, την μαγείρισσα/σεφ Μαρία Εκμεκτσίογλου, με την οποία εγώ γνωρίστηκα μέσω μίας συνέντευξης που κάναμε τον χειμώνα και η Μαρία Μ. μέσω, φυσικά, της Πόλης. Ο χώρος άνοιξε πριν από περίπου έναν μήνα. Παρακάτω σας λέω περισσότερα για το τι θα βρείτε εκεί (βιολογικά προϊόντα, τυριά και αλλαντικά από εργοστάσια της Δράμας και μεζέδες για να καθίσετε εκεί και να πιείτε μπύρα, ούζο, κρασί). Εμείς δοκιμάσαμε πολλά και πήραμε και καλούδια φεύγοντας (καταπληκτική η μαρμελάδα σύκο και το παξιμάδι με ρίγανη και ντομάτα). Στο πίσω μέρος έχει και αυλή, καλοκαιρινή, δροσερή. Ό, τι πρέπει.  
  
ΙΝΦΟ: Οι καραμανλίδικες γεύσεις είναι στοιχείο του πολιτισμού και μέρος των παραδόσεων, που μαζί με τη γραφή και τη θρησκεία οι Καραμανλήδες διατήρησαν ανέπαφα για πολλούς αιώνες στην Καππαδοκία και στην Κιλικία. Η πατρίδα τους ονομάστηκε Καραμανία από τους Οθωμανούς και οι κάτοικοι Καραμανλήδες. Σήμερα στα «Καραμανλίδικα του Φάνη» μπορούμε να δοκιμάσουμε αυθεντικές καραμανλίδικες συνταγές μαγειρικής και να αγοράσουμε προϊόντα αλλαντοποιίας Sary, που παράγει ο Παρασκευάς Σαρήμπογιας στα εργαστήριά Sary στη Δράμα. Θα βρούμε: τυριά παλαίωσης, αλλαντικά ωρίμανσης, ψητά, καπνιστά και παραδοσιακά προϊόντα παραγωγών από όλη την Ελλάδα. Ειδικότητά του Φάνη είναι ο παστουρμάς, ο καβουρμάς, το σουτζούκι και τα προϊόντα ωρίμανσης
Η Μαρία Εκμεκτσίογλου
Φεύγοντας προμηθεύτηκα: παξιμάδια με ντομάτα και ρίγανη (εξαιρετικά), μαρμελάδα σύκο και σάλτσα ροδιού για σαλάτες. 
Καβουρμάς βοδινός με κους κους, πατάτες, πιπεριές
ΙΝΦΟ: «τα Καραμανλίδικα του Φάνη» Σωκράτους 1 & Ευριπίδου 52, Βαρβάκειος Αγορά, Αθήνα Τηλ: 210 3254 184, 210 3217 238

5 σχόλια:

  1. That looks so yummy...I love food markets, I try as much as possible to avoid buying food from supermarkets..Very refreshing to see young people with innovative ideas,well done Fanis!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Hey, where have you been, Susan!! We missed you here on the studio. it's good to read your comments again. When you come in Athens let's pay a visit to Fanis together. xxx

      Διαγραφή
  2. It"s summer Nat...I"m outside...on the beach...in the garden...anywhere but sat at a computer...do check in at times though!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Περάσαμε υπέροχα και τις 2 φορές..Θα ξανάρθουμε :) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Write me your comments