Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Interviewing Rob Stewart, creator of Revolution -Cannes 2013


Ο Rob Stewart γεννήθηκε το 1979 στο Τορόντο του Καναδά, όπου μεγάλωσε. Άρχισε να ασχολείται με την υποβρύχια φωτογραφία ως έφηβος, και έγινε προπονητής scuba-diving όταν ήταν δεκαοκτώ ετών. Φοίτησε στο σχολείο Crescent στο Τορόντο. Για τέσσερα χρόνια εργάστηκε ως φωτογράφος για περιοδικά του Καναδά (Wildlife Federation) αλλά και ως  ανεξάρτητος δημοσιογράφος. Επίσης, είναι κάτοχος πτυχίου Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο. Η ιδέα να γυρίσει την πρώτη του ταινία, Sharkwater γεννήθηκε σε ηλικία είκοσι δύο ετών, ενώ φωτογράφιζε καρχαρίες στα νησιά Γκαλαπάγκος. Εκεί ανακάλυψε ότι πολλά είδη καρχαριών λόγω παράνομης αλιείας κινδύνευαν με εξαφάνιση. Ακολούθησε η ταινία Revolution (Επανάσταση) η οποία στάθηκε ως αφορμή για τη συνάντησή μας στο lounge του Carlton Hotel, στις Κάννες. 


Ποιος ήταν ο στόχος σου όταν ξεκίνησες αυτή την ταινία
Να δημιουργήσω την πιο σημαντική ταινία που γυρίστηκε ποτέ. 

Πολύ φιλόδοξο. Και σύμφωνα με τους κριτικούς, είσαι σε καλό δρόμο.
Δεν ξέρω αν τα έχω καταφέρει. Απλά αισθανόμουν ότι έπρεπε κάποιες πληροφορίες να δημοσιοποιηθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αυτό είναι το πιο σημαντικό για την επιβίωσή μας, το μέλλον μας και τα παιδιά μας. 

Πώς ξεκίνησαν όλα αυτά; Ποια ήταν η έμπνευσή σου; 
Δεν με ενδιέφερε ιδιαίτερα να γυρίζω ταινίες, αλλά με ενδιέφερε η φύση και κυρίως, η θάλασσα, που τη λατρεύω. Τυχαία ξεκίνησα να γυρίζω ταινίες. Το ερέθισμα για την προηγούμενη ταινία μου Sharkwater ήταν ο φόβος που είχε το κοινό για τους καρχαρίες. Υπήρχε προκατάληψη. Κι εγώ αποφάσισα να γυρίσω μία ταινία για να τους κάνω να αγαπήσουν τους καρχαρίες. 

Ποιες ήταν οι δυσκολίες αυτού του project; Οι κίνδυνοι; 
Είναι ό, τι πιο δύσκολο έχω κάνει ποτέ. Κίνδυνοι υπάρχουν σαφώς μέσα στον ωκεανό. Yπάρχουν φυσικοί κίνδυνοι, αλλά και δυσκολίες να εξωτερικεύσεις όλες αυτές τις πληροφορίες. Επειδή η προστασία του περιβάλλοντος είναι σαν τα φάρμακα κάποιες φορές. Ίσως δεν θες να ακούσεις τι ακριβώς συμβαίνει. Η άγνοια είναι ευλογία κατά κάποιο τρόπο. 


Πόσα χρόνια σου πήρε να ολοκληρώσεις αυτή την ταινία; 
Τέσσερα χρόνια. Κάναμε γυρίσματα σε 15 χώρες. 

Τι σε ενθουσιάζει ή σε εκπλήσσει πια, όταν έχεις δει τόσα πολλά;  
Τα  υποβρύχια γυρίσματα είναι ακόμη μία από τις αγαπημένες μου εμπειρίες. Έχει πολύ πλάκα. Για κάποιες συγκεκριμένες λήψεις χρειαστήκαμε αρκετές ημέρες. Είναι μεγάλη όμως η ικανοποίηση στη συνέχεια. 


Πότε πήρες για πρώτη φορά μια κάμερα στα χέρια σου;
Ήμουν 13 χρονών. Ήταν υπέροχα για μένα. Έπαιρνα μία μάσκα και βούταγα στη θάλασσα για να βλέπω τα χρώματα και τα ψάρια. Πάντα πήγαινα όλο και πιο βαθιά και περνούσα όλο και περισσότερο χρόνο μέσα στο νερό. Ταξίδευα με τους γονείς μου στη Φλόριντα και τη Τζαμάικα και έτσι άρχισα να βγάζω φωτογραφίες. Μεγάλωσα στο Τορόντο του Καναδά αλλά οι έκανα διακοπές κάθε χρόνο με τους γονείς μου σε υπέροχα μέρη.

Ποια ήταν τα ερεθίσματα που σε έκαναν να αγαπήσεις τόσο τη φύση; 
Αγαπούσα τη φύση, το περιβάλλον, τη θάλασσα και δεν άντεχα να τη βλέπω να καταστρέφεται. Ήθελα να κάνω κάτι γι' αυτό. Σταδιακά άρχισα να το βλέπω με μεγαλύτερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος που βρίσκομαι πια σε αυτή τη βιομηχανία. Είμαι περήφανος για ό, τι έχω κάνει και αισθάνομαι πως έχω κάνει το καθήκον μου. 
Ποιο μάθημα πήρες για τη ζωή από τις εμπειρίες σου μέχρι τώρα; 
Έχω πάρει χιλιάδες μαθήματα. Το πιο σημαντικό είναι ότι η ανθρωπότητα έχει καλοσύνη. Αν γνωρίζαμε πραγματικά τι συμβαίνει, θα δρούσαμε διαφορετικά. Θα ψηφίζαμε διαφορετικές κυβερνήσεις και θα στηρίζαμε άλλες συνεργασίες. 

Τι είναι αυτό που πρέπει να μάθουμε και δεν γνωρίζουμε; 
Ότι η φύση μας δίνει το φαγητό και το νερό μας και από αυτήν εξαρτιόμαστε για να επιβιώσουμε. Εμείς την "καταναλώνουμε". Για παράδειγμα, ένα τεράστιο ποσοστό ψαριών έχει εξαφανιστεί. Πρέπει να αλλάξουμε τις καταστάσεις, γρήγορα και δραστικά, προκειμένου να συνεχίσουμε να επιβιώνουμε. 

Τι άλλο έχεις στα σκαριά; Μια άλλη ταινία; 
Θα κάνουμε κι άλλη ταινία στο μέλλον. Δεν ξέρουμε ακριβώς τι ταινία θα είναι αυτή, αλλά σίγουρα θα μάχεται τις συμφωνίες, τις κυβερνήσεις, τον περισπασμό. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον, αν γνωρίζουμε τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Δεν θα είναι μόνο υποβρύχια ταινία. Η θάλασσα είναι ένα σημαντικό κομμάτι του οικοσυστήματος, αλλά δεν είναι το μόνο.

Με τόσα ταξίδια και τόσες ώρες γυρισμάτων, τι άλλο προλαβαίνεις να κάνεις στη ζωή σου; 
Μου αρέσει να ασχολούμαι με τη γυμναστική. Κάνω τένις, τρέχω, κάνω γιόγκα. Κάθε μέρα αθλούμαι. Πηγαίνω σε μουσικά φεστιβάλ. Μου αρέσει ο χορός. Είναι δύσκολο να κρατήσω τις σχέσεις με τους φίλους μου, όταν εξαφανίζομαι για κάποια χρόνια και μετά επιστρέφω. Το γνωρίζουν, όμως, πια. Μου αρέσει να δίνω όλο μου το 'είναι' σε αυτή την αποστολή που αναλαμβάνω.  

Είσαι αισιόδοξος για τη Γη μας και το μέλλον της;
Είμαι πολύ αισιόδοξος! Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί πάρα πολύ. Ένα δις. άτομα είναι στο Facebook. 'Εχουμε για πρώτη φορά όλα τα εργαλεία για να λύσουμε το πρόβλημα. Ξέρουμε πώς να το λύσουμε. Το θέμα είναι να το κάνουμε. Υπάρχουν πολλοί σαν εμένα εκεί έξω, αυτό είναι σίγουρο. 
Αισθάνεσαι ποτέ βάρος για την ευθύνη που έχεις αναλάβει; Είναι όσο δύσκολο φαίνεται στους έξω;
Είναι δυσκολότερο! Σίγουρα έχουν υπάρξει και απογοητεύσεις, αλλά κάθε φορά που απογοητεύομαι, θωρακίζομαι και βρίσκω έμπνευση ξανά από την αρχή. Είναι μικρές απογοητεύσεις, όπως ότι σε κάποιον μπορεί να μην άρεσε η ταινία. Το Revolution το γυρίσαμε με ένα πολύ μικρό συνεργείο, προκειμένου να κοστίσει ένα εκατομμύριο δολάρια και όχι πέντε όπως είχε προγραμματιστεί. Ήξερα ότι θα είναι δύσκολο να ασχολούμαι με τη σκηνοθεσία, το μοντάζ, την παραγωγή και όλα αυτά, δεν πειράζει. 

Άρα τίποτα δεν σε σταματά από αυτό που ονειρεύεσαι;
Όταν έχεις έναν αρκετά συναρπαστικό λόγο να το κάνεις, τίποτα δεν σε σταματά. Θέλω να εμπνεύσω τα παιδιά, θέλω να δει η νέα γενιά πως μπορεί να έχει ένα καλό μέλλον. 

Ακούγεται ηρωικό. Εξακολουθώ να αναρωτιέμαι ποια ήταν η καθοριστική στιγμή που σε ώθησε να ασχοληθείς με αυτό. 
Πραγματικά δεν ξέρω. Κάποια στιγμή συνειδητοποίησα το μέγεθος του προβλήματος και είδα ότι αυτό είναι ό, τι πιο σημαντικό πράγμα που μπορώ να κάνω για τον πλανήτη. Και αποφάσισα να το ακολουθήσω. Δυσκολεύτηκα πολύ και προσπάθησα πολύ, αλλά στο τέλος τα κατάφερα. Κάθε δυσκολία, είχε θετικό αποτέλεσμα στο φινάλε. Είναι καλό να δοκιμάζεις κάτι δύσκολο. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.  


Δείτε το trailer του Revolution
Δείτε το Sharkwater 

Διαβάστε περισσότερα για τον Rob Stewart και το έργο του στην επίσημη σελίδα του Revolution 
ή στην σελίδα του στο Facebook

Διαβάστε περισσότερα για το φετινό ταξίδι μου στο Φεστιβάλ Κανών εδώ: 
Cannes 2013 live
Cannes Film Festival Days & Nights
Cannes 2013: Movie Reviews & Celebrity Snaps
Cannes 2013: Movie Reviews

2 σχόλια:

  1. Good for you rob,a person who does something about what he believes in,,,not just all talk,a difficult task when there maybe more sharks walking around on two legs than swimming in the oceans!!
    What"s the Carlton like Nat,only walked past it,never went in.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. I was amazed by his dedication to this purpose. But I guess you need a good budget to dream so big. hehe. Carlton is better in the outside than in the inside. It's luxurious of course and very big, you get lost in it. xx

      Διαγραφή

Write me your comments