Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Θέατρο 2: Ο Ξένος

Αρκεί να σας πω ότι πριν από λίγα χρόνια, σε μια στιγμή παρόρμησης, έβγαλα ένα εισιτήριο και ταξίδεψα μόνη μου για τρεις ημέρες στο Λονδίνο. Αφού άφησα τα πράγματά μου στο ξενοδοχείο, περπάτησα στο κέντρο της πόλης, πήγα στην China Town και το Covent Garden, στην Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων και την Tate Modern Gallery και κατέληξα να πίνω μπύρα (Guinness, αν σας ενδιαφέρει) σε μία φανταστική παμπ στην Strand Street. Γνώρισα κόσμο, νέους και μεγαλύτερους, με κάποιους ήρθαμε πιο κοντά και έχουμε επαφή ακόμη, με κάποιους άλλους είμασταν απλώς δύο περαστικοί που συναντήθηκαν για λίγο. Εν ολίγοις, ήμουν ενθουσιασμένη. Δεν αισθάνθηκα ούτε για μια στιγμή ΞΕΝΗ, δεν σκέφτηκα καθόλου (τι αφελές, ε;) ότι θα μπορούσα να κινδυνέψω.  




 Ο "Ξένος": Αόρατη Όλγα, Άουστρας ή Η Αγριάδα είναι η παράσταση που με έκανε να σκεφτώ τι σημαίνει να είσαι Ξένος σε μία χώρα, πόσο ακραίες μπορούν να γίνουν οι συμπεριφορές των ανθρώπων όταν απέναντί τους βρίσκεται ένας (αβοήθητος) Ξένος, μέχρι πού μπορεί να φτάσει η καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, πού μπορεί να οδηγήσει η ημιμάθεια, η άγνοια των πραγματικών εννοιών του "εμείς" και του "ξένου", της πατρίδας "μας" και της Ξένης πατρίδας. Το να μην ξέρουμε γιατί αξίζει να είμαστε περήφανοι για τη χώρα μας, ποια είναι η πραγματική ιστορία μας και πως εμείς δεν είμαστε οι καλύτεροι του κόσμου όλου. 
Η διπλή παράσταση των Γιάννη Τσίρου και Λένας Κιτσοπούλου παρουσιάζεται φέτος στο Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες. Τα δύο έργα γράφτηκαν ως ανάθεση από το Εθνικό Θέατρο συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Emergency Entrance που υλοποιείται κάτω από την ομπρέλα της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης. Στην Αόρατη Όλγα του Γιάννη Τσίρου σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη η Λένα Παπαληγούρα πρωταγωνιστεί ως μια νεαρή μετανάστρια που πέφτει θύμα του τράφικινγκ. Οι σκοτεινές διαδρομές ενός ολόκληρου μηχανισμού, που δεν γνωρίζει ηθικές αναστολές, δεν της επιτρέπουν να ξεφύγει από το αδιέξοδό της. Το έργο βασίζεται σε πραγματική ιστορία και μαρτυρίες και η Λένα Παπαληγούρα βραβεύτηκε με το Μελίνα Μερκούρη 2012 για την ερμηνεία της. 
Στο Άουστρας ή η αγριάδα της Λένας Κιτσοπούλου σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού μια παρέα νέων δέχεται στο σπίτι της έναν τουρίστα που κάνει διακοπές στην Ελλάδα. Και καθώς αυτός αρχίσει να απολαμβάνει την ευχάριστη παρέα των φιλόξενων νέων, εκείνοι αρχίζουν να συμπεριφέρονται κάπως… αλλόκοτα.

*Παίζουν Γρηγόρης Γαλάτης, Βασίλης Καραμπούλας, Λένα Παπαληγούρα, Γιωργής Τσουρής
*Μέχρι αρχές Νοεμβρίου
*Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21.00, Κυριακή 19.00

Μετά από αυτή την παράσταση, αυτό το ταξίδι που λέγαμε, δεν ξέρω αν θα το ξαναέκανα με την ίδια παρόρμηση... 

Δες ακόμη
Θεατρική σαιζόν 2013-14
Cabaret



5 σχόλια:

  1. Όμορφο πράγμα η άγνοια κινδύνου. Σε κάνει να νιώθεις παιδί. Με απρόβλεπτες καμιά φορά συνέπειες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και το περίεργο ξερεις ποιο είναι; ότι καμιά φορά όταν όντως δεν πιστεύεις ότι κάτι μπορεί να σου συμβεί,δεν σου συμβαίνει...

      Διαγραφή
    2. Απλά έχεις σταθεί τυχερός/ή... Τίποτα παραπάνω.

      Διαγραφή
  2. How brave you were Nat! I"m impressed! I don"t think it was only luck that kept you safe,you are a sensible girl and wouldn"t have put yourself in a dangerous position.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. I don't know, but this feeling of freedom, this thought that nothing can stop you, that its only you and the world, wow, I loved it. I don't know if I was lucky or careful, but I wouldnt change that experience. what i want to say is that sometimes we don't understand the way a stranger does, unless we are in his shoes. xxx

      Διαγραφή

Write me your comments