Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Tinos, Greece

Σαν το καλοκαίρι, δεν έχω άλλη εποχή. Και σαν τα ταξίδια δεν έχω άλλη απόλαυση. Κι ας είναι μικρά, κοντινά, σύντομα, κι ας διαρκούν πολύ λιγότερο από την προσμονή τους ή το συναίσθημα που αφήνουν μετά. Αρκεί να συμβαίνουν. Να γεμίζουν τις ώρες με νέες εικόνες, με άλλο φως και χρώματα, να γίνονται νοσταλγία και μετά νέα προσμονή. Και ξανά, κι άλλο φως. Έτσι νιώθω κάθε φορά που φεύγω. Έτσι ένιωσα στην πρόσφατη, δεύτερη φορά μου στην Τήνο. Ένα νησί που δεν έχω προλάβει να γνωρίσω, αλλά νιώθω ήδη οικείο -ίσως κιόλας γιατί αγαπώ κάθε Κυκλαδονήσι που έχω επισκεφθεί-, σαν να με καλεί. 

5 πράγματα που αξίζει να κάνει κανείς εκεί (τουλάχιστον μερικά από αυτά που πρόλαβα να κάνω και να δω κι εγώ)  
1. Διαμονή στη Χώρα ή το ιδανικότερο, λίγο πιο έξω. Εμείς μείναμε στο Tinos View, τα διαμερίσματα-σπίτια που έχουν φτιάξει με πραγματική αγάπη και φροντίδα στη λεπτομέρεια ο κύριος Μιχάλης και η κυρία Μαριγώ στον Άγιο Φωκά. Φαίνεται σαν να τα έχει επιμεληθεί ο πιο έμπειρος αρχιτέκτονας, ενώ τα έχουν φτιάξει σχεδόν με τα χέρια τους. Η θέα από τα σπιτάκια είναι μοναδική, νιώθεις πως θα αγγίξεις τη θάλασσα.
2. Κοντινές βουτιές στον Μαραθιά, δίπλα στη Χώρα ή στον Άγιο Σώστη (και οι δύο είναι οργανωμένες, αλλά ειδικά ο Μαραθιάς προσφέρει και φυσική σκιά χάρη στα δεντράκια που φτάνουν λίγο πάνω από το κύμα) 
3. Περιήγηση στα χωριά του νησιού, που είναι πολλά και μακρινά, καθότι το νησί είναι πολύ μεγάλο. Εμείς περάσαμε από τα Υστέρνια για έναν γρήγορο καφέ (45 λεπτά από την Χώρα) και καταλήξαμε στον Πύργο -το πιο μεγάλο και γνωστό χωριό της Τήνου (άλλο ένα 10λεπτο από τα Υστέρνια). Γραφικό, με μια γλυκίτατη πλατεία με καφενεία γύρω από έναν πλάτανο και το καλύτερο γαλακτομπούρεκο στον "Πλάτανο". Εκεί επισκέφθηκα το Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά, που είναι το σπίτι όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο γλύπτης, αλλά και επέστρεψε μετά τον εγκλεισμό του σε ψυχιατρική κλινική. Μάλιστα, εκεί ήταν που η μητέρα του, θεωρώντας πως η Τέχνη τον τρέλανε, κατέστρεφε ότι εκείνος δημιουργούσε. Μετά τον θάνατό της, συνέχισε ακάθεκτος.
4.  Φαγητό στο Marathia Restaurant -γκουρμέ μεσογειακές προτάσεις, σε μέτριες τιμές-, στο Μπουρού στη Χώρα, αμέσως μετά το λιμάνι, και στο περίφημο Κουτούκι της Ελένης στα σοκάκια της Τήνου.
5. Και φυσικά, μία επίσκεψη στην Παναγιά της Τήνου, τόσο για το κλίμα κατάνυξης, όσο και για την αρχιτεκτονική/χώρους του ίδιου του μοναστηριακού συγκροτήματος.




2 σχόλια:

Write me your comments