Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Αmy Winehouse: H άνοδος, η πτώση & οι δαίμονες μίας μουσικής ιδιοφυΐας


 Οι δαίμονές της αποδείχθηκαν πιο δυνατοί από την ίδια, από το ταλέντο της, τη δημιουργικότητά της, την αγάπη των θαυμαστών της και το λαμπρό μέλλον που πολλοί είχαν προδιαγράψει για εκείνη όταν κυκλοφόρησε τον πρώτο της δίσκο «Frank» αλλά και τον δεύτερο και κορυφαίο της (εμπορικά και μουσικά) «Back to Black».


Η Amy Winehouse έδωσε νέα πνοή στη βρετανική μουσική, επανέφερε ακούσματα από τα 60’s στον 21ο αιώνα και έκανε (ακόμη πιο) αγαπητή την σόουλ και τη τζαζ μουσική, χάρη στη βαθειά και δυνατή φωνή της. Δυστυχώς, στον αντίποδα όλων αυτών κρυβόταν ένα ευάλωτο και ιδιόμορφο κορίτσι, με τάσεις αυτοκαταστροφής -όπως όλα τα «κακά» παιδιά της μουσικής- που γινόταν πρωτοσέλιδο περισσότερο για τις off-stage συνήθειές της, τον εθισμό της στο αλκοόλ και τις ναρκωτικές ουσίες, αλλά και την αδυναμία της να επιλέξει έναν καλό σύντροφο στο πλευρό της, παρά για τα μουσικά επιτεύγματά της. «Ήθελε όλοι να ανησυχούν για εκείνη, ήθελε όλοι να την αγαπούν», έχει δηλώσει ο πατέρας της, Mitch Winehouse.Το όνομά της Amy, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, σπάνια εμφανιζόταν στον Τύπο χωρίς να αναφέρονται οι ματαιωμένες live εμφανίσεις της, τα προβλήματα της με το Νόμο, οι εισαγωγές και εξαγωγές-αστραπή σε κλινικές αποτοξίνωσης και η καταστροφική σχέση της με τον πρώην σύζυγό της, επίσης τοξικομανή Blake Fielder Civil.

Η Amy παράτησε το σχολείο στα 16 της χρόνια και ξεκίνησε να τραγουδά με ένα τζαζ συγκρότημα. Στα 18 της είχε ήδη συμβόλαιο με την δισκογραφική εταιρεία Island Records. Το 2003 κυκλοφόρησε το ντεμπούτο άλμπουμ της, με τίτλο "Frank", το οποίο απέσπασε τις καλύτερες κριτικές στη Μ. Βρετανία και προτάθηκε για το σημαντικό βραβείο Mercury. Το 2005 γνώρισε τον Blake σε μία παμπ στην Κάμντεν. Παρότι εκείνος είχε άλλη σύντροφο, ξεκίνησαν σχέση κι έκαναν τατουάζ ο ένας με το όνομα του άλλου. Όπως είχε παραδεχτεί η ίδια η Amy, όταν τον γνώριζε απλά κάπνιζε κάνναβη και έπινε λίγο παραπάνω. Όσο όμως η σχέση τους προχωρούσε, τόσο εκείνη υιοθετούσε τις κακές συνήθειές του. «Κάθε φορά που με άφηνε έπινα ασταμάτητα. Ξεκινούσα από το πρωί και το απόγευμα ήμουν μαύρο χάλι», είχε δηλώσει.

Το δεύτερο άλμπουμ της, Back to Black, για το οποίο βραβεύτηκε με πέντε βραβεία Grammy (ήταν η πρώτη Βρετανίδα που ήταν υποψήφια για έξι βραβεία σε μία βραδιά) και πούλησε περισσότερους από 10.000.000 δίσκους, ήταν το τρίτο πιο επιτυχημένο άλμπουμ της δεκαετίας στη Μ. Βρετανία. Επιπλέον, ήταν η πρώτη Βρετανίδα καλλιτέχνιδα που βρέθηκε στην 7η θέση των αμερικανικών charts. Έμπνευσή της αποτέλεσε η σχέση της με τον Fielder-Civil. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2006, η Amy είχε γίνει «σκιά» του εαυτού της. Η επανασύνδεση με τον Blake το 2007 οδήγησε στο γάμο τους, τον Μάιο της ίδιας χρονιάς, κόντρα στις συμβουλές της οικογένειάς της να μην κάνει αυτό το βήμα. Ακολούθησαν συλλήψεις του ζευγαριού, εμφανίσεις τους με μώλωπες και αίματα, εισαγωγές σε κλινικές αποτοξίνωσης και τέλος, τη φυλάκιση εκείνου για ξυλοδαρμό και κλοπή, μεταξύ άλλων. Το ζευγάρι πήρε διαζύγιο το καλοκαίρι του 2009. Από το 2010 η Amy είχε σχέση με τον σκηνοθέτη Reg Traviss. Φήμες λένε ότι εκείνος της ζήτησε να χωρίσουν ένα μήνα πριν από το θάνατό της.

Τα τελευταία χρόνια όλοι μιλούσαν για το comeback που δεν έγινε ποτέ. Η Amy αποσύρθηκε για αρκετούς μήνες στην Καραϊβική, όπου ετοίμαζε τα νέα της τραγούδια. Επέστρεψε στο Λονδίνο με πιο υγιή όψη, όμως γρήγορα παρασύρθηκε και πάλι από τις κακές της συνήθειες. Μέχρι και η μητέρα της έλεγε τότε πως «τη βλέπουμε να πεθαίνει», ενώ τα Media έκαναν λόγο για την «επόμενη νεκρή σταρ». Δυστυχώς, η Amy τους επιβεβαίωσε τραγικά. Παρότι η ανακοίνωση της καλοκαιρινής περιοδείας της που περιλάμβανε και την Αθήνα αναπτέρωσε τις ελπίδες περί επιστροφής του μουσικού ειδώλου, η εμφάνισή της στο Βελιγράδι στις 18 Ιουνίου ήταν απόδειξη πως η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει προ πολλού. Η Amy βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στην Κάμντεν του Λονδίνου το Σάββατο 23 Ιουλίου. 

Δείτε το θέμα ολοκληρωμένο όπως δημοσιεύτηκε στο www.stylista.gr εδω







2 σχόλια:

  1. Ναταλία μου,συγχαρητήρια για το υπέροχο blog σου.Μόλις σήμερα το ανακάλυψα (δεν έτυχε να μας πει κάτι η Αννίτα) και ήδη το έχω κοινοποιήσει σε φίλους μου,γιατί η γραφή σου εδώ είναι ακόμα καλύτερη από οπουδήποτε αλλού.Keep on this way!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαρούλα μου, σε ευχαριστώ πάρα πολύ, κατ'αρχήν που μπήκες στον κόπο να το διαβάσεις και κατα δεύτερον που μου έγραψες τις εντυπώσεις σου. Έχω λίγο καιρό να γράψω (βλέπεις, το καλοκαίρι κ οι διακοπές μας ξεμυαλίζουν), όμως τώρα θα επανέλθω δριμύτερη κ ελπίζω να με διαβάσεις ξανά. Φιλιά πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Write me your comments