Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Richard & Anthea: Από το Χόλιγουντ στη Σκιάθο



Το ζευγάρι που εγκατέλειψε τη λάμψη του Χόλιγουντ για χάρη του παραδείσου της Σκιάθου

To πιο σπουδαίο στην περίπτωση του Richard Romanus και της συζύγου του, Anthea Sylbert, δεν είναι ότι αποτελούν πρώην «στελέχη» του Χόλιγουντ, ούτε ότι πήραν την απόφαση να εγκαταλείψουν τη ματαιοδοξία και τη λάμψη του για χάρη μίας απλής ζωής στην Ελλάδα. Αυτό για το οποίο αξίζει να τους ζηλεύει κανείς, έστω καλοπροαίρετα, είναι γιατί βρήκαν ο ένας στο πρόσωπο του άλλου, το άλλο τους μισό, και μαζί το νόημα της ζωής. Εκείνος, ηθοποιός με χαρακτηριστικούς ρόλους δίπλα σε σημαντικούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες, όπως ο Martin Scorsese, εκείνη βραβευμένη ενδυματολόγος με συνεργασίες σε ταινίες όπως «Το Μωρό της Ρόζμαρι» και βραβευμένη με Emmy παραγωγός. Πριν 10 περίπου χρόνια, πούλησαν το σπίτι τους στο Λος Άντζελες και μαζί με τον σκύλο τους και 22 κούτες, ξεκίνησαν το ταξίδι προς την αναζήτηση του παραδείσου. Πρώτος τους σταθμός (και τελευταίος, όπως αποδείχθηκε) η Σκιάθος. Δέκα χρόνια μετά, ο Richard Romanus μετέφερε την ιστορία τους στο χαρτί, στο βιβλίο του «Τρίτη Πράξη».

Όταν συναντηθήκαμε, η πρώτη σας ερώτηση ήταν αν έχω έρθει ξανά στη Σκιάθο. Αισθάνθηκα πως εσείς είστε ο Έλληνας κι εγώ η τουρίστρια. Νιώθετε σαν να ζούσατε πάντα εδώ;
Ναι. Μία εβδομάδα αφότου ήρθαμε στο νησί, χρειάστηκε να πάμε στην Αθήνα για μία δουλειά.. Όταν επιστρέφαμε και είδα το λιμάνι του νησιού από το πλοίο, αισθανόμουν σαν να επέστρεφα στο σπίτι μου.

Γιατί επιλέξατε τη Σκιάθο;
Αναζητούσαμε ένα πράσινο νησί, με διεθνή κοινότητα. Στην Άνθια άρεσε γιατί είχε αεροδρόμιο. Εγώ προτιμούσα τη Σκόπελο, έδειχνε πιο ωραία στο διαδίκτυο. Όμως δεν είναι. Έζησα σε ένα μέρος της Αμερικής που περιβάλλεται από πράσινα βουνά και η Σκιάθος μου το θύμιζε αυτό.

Κι αν δε σας άρεσε η ζωή στη Σκιάθο;
Θα αναζητούσαμε ένα άλλο μέρος, μέχρι να βρούμε τον παράδεισό μας.




Aρκεί να φύγετε από την Αμερική;
Ακριβώς. Θέλαμε να είμαστε ευτυχισμένοι, κάπου ήσυχα, χωρίς στρες.

Δεν ήσασταν ευτυχισμένοι στο Χόλιγουντ;
Ήμασταν. Όμως για να μείνεις στο Χόλιγουντ, πρέπει να συνεχίσεις να δουλεύεις. Εμείς θέλαμε να ζήσουμε ήσυχα, μακριά από τη βιομηχανία.


Ποια στοιχεία καθιστούν τη Σκιάθο τον παράδεισό σας; Αν δεν είχαμε βρει τη Σκιάθο, θα ήμασταν ακόμη κάπου εκεί έξω, αναζητώντας τη Σκιάθο. Το πιο σημαντικό είναι ότι εδώ κανείς δεν θέλει τίποτα παραπάνω από αυτά που χρειάζεται.  Κάποτε ήμουν με έναν Σκιαθίτη στο βουνό, όπου είχε χτίσει ένα καλύβι. Είχε μία τεράστια έκταση, όπου θα μπορούσε να φτιάξει τουλάχιστον 20 σπίτια. Τον ρώτησα: ‘γιατί δεν φτιάχνεις άλλα;’. Μου απάντησε: ‘Όχι, θα φτιάξω ένα ακόμη γιατί θα αποκτήσω παιδί’. Έτσι είναι ο τρόπος ζωής τους.

Στην παρουσίαση του βιβλίου χαρακτηρίσατε τους Σκιαθίτες «αγγέλους». Υπήρξατε πράγματι τόσο τυχερός στις συναναστροφές σας;
Ναι! Είναι απίστευτο. Όταν ήρθαμε στο νησί είχαμε επάνω μας μόνο δολάρια και πιστωτικές κάρτες που δεν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε γιατί το νησί είχε πληγεί από τη μεγαλύτερη χιονοθύελλα στην ιστορία του. Μέσα σε έξι ημέρες, χρωστούσαμε στους πάντες. Ακόμη και στο αστυνομικό τμήμα! Όταν άνοιξαν οι τράπεζες, το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να επιστρέψω τα χρήματα στην αστυνομία. Μόλις με είδε ο αστυνομικός μου είπε: ‘μα δεν χρειαζόταν να έρθεις σήμερα κιόλας!’. Είναι πολύ σπάνιο. Στο Λος Άντζελες όταν ένας αστυνομικός σε σταματούσε, έπρεπε να αποδείξεις ότι είσαι Αμερικανός πολίτης, ότι έχεις άδεια οδήγησης και περιουσιακά στοιχεία και ότι δεν οπλοφορείς. Είναι εντελώς διαφορετική κοινωνία.

Συνήθως γράφω για ανθρώπους που κυνηγάνε ή ζουν το χολιγουντιανό όνειρο, κι εσείς το εγκαταλείψατε.
Richard: Για εμάς το όνειρο πραγματοποιήθηκε.
Anthea: Το είχαμε ήδη ζήσει. Αν μέναμε, θα συνεχίζαμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα, θα εγκλωβιζόμασταν. Δεν θέλαμε να φύγουμε όταν θα έχουμε πέσει χαμηλά. Καλό είναι να φεύγεις όταν είσαι ψηλά. Οι άνθρωποι αυτού του χώρου έχουν συνδέσει τη ζωή τους με τη δουλειά τους. Φοβούνται πως αν σταματήσουν να βρίσκονται στο Χόλιγουντ, θα εξαφανιστούν.

Δεν σας λείπει η υποκριτική, η συγγραφή σεναρίων, η παραγωγή ταινιών;
Anthea: Το κάναμε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Για πολλά χρόνια ήμουν ενδυματολόγος και μετά τηλεοπτική και κινηματογραφική παραγωγός. Στη συνέχεια, γράφαμε σενάρια. Κέρδισα ένα Emmy Award. Δεν υπήρχε κάτι άλλο να κάνω.

Το  Emmy που έχει κερδίσει η Anthea.


Στο βιβλίο αναφέρεστε σε Έλληνες αρχαίους και κλασικούς συγγραφείς.
Πιστεύω ότι επάνω τους στηρίχτηκε όλος ο πολιτισμός. Ένα από τα πιο σπουδαία και διασκεδαστικά βιβλία που έχω διαβάσει είναι η ιστορία του Ηροδότου. Θα μπορούσαν να γυριστούν δεκάδες ταινίες βασισμένες σε αυτή. Η ελληνική κουλτούρα έχει ένα χέρι στον αρχαίο κι ένα στο σύγχρονο κόσμο και αυτό είναι σπουδαίο.

Πώς είναι η καθημερινότητά σας στο νησί;
Εγώ συνήθως ξυπνάω πρώτος, διαβάζω τα e-mail μου και τα νέα των εφημερίδων. Η Άνθια ξυπνάει μετά από μισή ώρα. Εκείνη λύνει σταυρόλεξα. Είναι πολύ δύσκολα, εγώ δεν μπορώ να τα κάνω. Κάποια στιγμή κατεβαίνω στη χώρα, κι εκείνη ετοιμάζει το γεύμα μας. Δε βαριόμαστε ποτέ μαζί. Μπορούμε να μιλάμε με τις ώρες. Καθόμαστε στο τραπέζι μέχρι πολύ αργά το βράδυ.

Γράφετε στο βιβλίο πως οι δυο μαζί δημιουργείτε τον τέλειο άνθρωπο. Πως η Άνθια είναι το μυαλό κι εσείς το σώμα. Ποια στοιχεία αγαπάτε περισσότερο στη σύζυγό σας;
Είναι πανέξυπνη και αστεία. Λατρεύω το μυαλό της. Είναι πιστή, με αγαπάει πολύ. Ποτέ δεν ανησύχησα γι’ αυτό, ποτέ δεν αισθάνθηκα ίχνος ζήλειας. Ποτέ δεν αμφέβαλλα για την τεράστια αφοσίωσή της σε μένα. Όπως αναφέρει ο μύθος, είμαστε καταδικασμένοι να αναζητάμε σε όλη μας τη ζωή το άλλο μας μισό. Για μένα η Άνθια είναι το άλλο μου μισό.

Στο Χόλιγουντ τα περισσότερα ζευγάρια χωρίζουν κι εσείς είστε μαζί 35 χρόνια.
Richard: Είναι πραγματικά δύσκολος ο γάμος στο Χόλιγουντ. Οι άνθρωποι δεν είναι χαλαροί. Όμως και στο Χόλιγουντ υπάρχουν ζευγάρια που μένουν μαζί πολλά χρόνια.
Anthea: Κι εμείς έχουμε από ένα διαζύγιο ο καθένας. Εγώ ήμουν παντρεμένη και τον πρώτο μου σύζυγο τον έλεγαν Richard Sylbert. Πήρα το όνομά του, κι όταν πήραμε διαζύγιο, ήμουν ήδη γνωστή με αυτό, έτσι έπρεπε να το κρατήσω. Και για τον Richard είμαι η δεύτερη σύζυγός του.

Η Anthea και ο Sylvester Stallone στο Χόλιγουντ.
Εσείς τι θαυμάζετε σ’ εκείνον;
Anthea: Το πόσο επηρέασε και μαλάκωσε τον χαρακτήρα μου. Ήμουν πολύ σκληρή. Σε όλη μου τη ζωή είχα κλάψει τρεις φορές. Δεν επέτρεπα στον εαυτό μου να είμαι συναισθηματική. Ο Richard με απελευθέρωσε. Στην Ελλάδα κλαίω πολύ συχνά!
Richard: Πριν γίνουμε ζευγάρι ήμασταν οι καλύτεροι φίλοι για δύο χρόνια. Για μένα η φιλία είναι το πιο σημαντικό συστατικό μιας μακροχρόνιας σχέσης κι ενός μακροχρόνιου γάμου.

Απέκτησα έναν καινούργιο φίλο.
Παρότι έχετε συναντήσει σπουδαίους ανθρώπους, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, παραγωγούς, αισθάνομαι ότι οι καλύτεροι φίλοι σας είναι εδώ. Γράφετε για τη φιλία σας με την Goldie Hawn και τον Kurt Russell όπως γράφετε για όλους τους άλλους ανθρώπους του νησιού.
Anthea: Για εμάς είναι απλά η Goldie και ο Kurt. Είναι όπως ο Σπύρος και η Ματούλα.  Είναι φίλοι μας. Τυγχάνει να είναι φίλοι μας και σταρ του Χόλιγουντ.
Richard: Η Goldie και ο Kurt ήρθαν μαζί μας στο μήνα του μέλιτος στην Ιταλία. Περάσαμε υπέροχα. Ξέρετε, και οι σταρ του σινεμά είναι άνθρωποι. Είναι πολύ δύσκολο για αυτούς να έχουν πραγματικούς φίλους γιατί συνήθως αυτοί που τους πλησιάζουν, κάτι θέλουν από εκείνους. 

Ένα μέρος του εξωτερικού του σπιτιού τους.
Ταξιδεύετε πια στο Λος Άντζελες;
Άνθια: Όχι αν δεν είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε. Τελευταία φορά που πήγαμε ήταν πριν 3 χρόνια, στην κηδεία της μητέρας του Richard. Μας επισκέπτονται οι φίλοι μας εδώ κι έτσι έχουμε περισσότερο ποιοτικό χρόνο μαζί τους.
Richard: Εδώ είναι το σπίτι μας. Δε μας απασχολεί να ταξιδεύουμε. Ταξιδέψαμε σε όλη μας τη ζωή. Οπουδήποτε και να πάμε, δεν είναι τόσο ωραία όσο στη Σκιάθο.














Info: Το βιβλίο του Richard Romanus «Τρίτη Πράξη» κυκλοφορεί στα ελληνικά και τα αγγλικά από τις Εκδόσεις ΑΙΩΡΑ. Επίσης κυκλοφορεί (print on demand) το δεύτερο μυθιστόρημά του, με τίτλο Χρυσαλίς από τις εκδόσεις Αρμίδα.  Ο Richard ετοιμάζει επίσης το βιβλίο «Skecthes of Skiathos», που περιλαμβάνει μικρές ιστορίες για τους ανθρώπους του νησιού και η Anthea κάνει την εικονογράφηση. 


xxx
Natalia 



4 σχόλια:

  1. A lovely interview,a lovely couple.
    it takes courage to uproot yourself like they have done,I wish them many more happy years on Skiathos.
    Their house looks beautiful.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Thank you Susan, it really feels like I made new friends there! They were really wonderful! xx

      Διαγραφή
  2. Excellent interview, sincere and true!
    Natalia, so lucky to have met this couple!
    Richard and Anthea so lucky to have met their other half!
    I agree with Susan, beautiful house.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. I wish I ll find my other half like those two...And a man to love me more than anything! xx

      Διαγραφή

Write me your comments