Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Cannes 2013: Movie reviews


Omar
Η ταινία του Παλαιστίνιου Hany Abu-Assad που απέσπασε το βραβείο της Κριτικής Επιτροπής του τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα», αφηγείται την ιστορία του Ομάρ (Adam Bakri), ενός Παλαιστίνιου νέου που ζει στη μία πλευρά του τοίχους που χωρίζει τη Δυτική Όχθη σε δύο μέρη, ενώ η αγαπημένη του, που είναι ακόμη μαθήτρια, ζει στην άλλη πλευρά. Κι ενώ εκείνος ρισκάρει καθημερινά τη ζωή του για να επισκεφθεί αυτήν που αγαπάει, ταυτόχρονα μαζί με τους κολλητούς του δημιουργούν μία μικρή ομάδα αντίστασης που δολοφονεί έναν φύλακα περιπολίας. Ο Ομάρ συλλαμβάνεται, βασανίζεται, έρχεται αντιμέτωπος με ηθικά διλήμματα αλλά και με την ίδια την επιβίωσή του. Βία, πόνος, αμφιβολία, πίστη στα ιδανικά, προδοσία, έρωτας, θάνατος, ελευθερία. Τι έχει μεγαλύτερη αξία από την ίδια τη ζωή; Συνάντησα τον 25χρονο πρωταγωνιστή Adam Bakri στην Plage του Majestic Hotel την Τρίτη 21 Μαΐου -θα ακολουθήσει ποστ με όσα είπε.

Wakolda
Με την αληθινή ιστορία του Γερμανού εγκληματία Josef Mengele που έκανε βιολογικά πειράματα (1961) σε εγκύους και βρέφη καταπιάνεται η σκηνοθέτιδα Lucia Puenzo στην ταινία της που διαγωνίστηκε στο Ένα Κάποιο Βλέμμα. Μία οικογένεια τον εμπιστεύεται και τον δέχεται στο σπίτι της, τον φιλοξενεί και του επιτρέπει να εισχωρήσει στη ζωή της, σε μια απομονωμένη περιοχή της Παταγονίας. Εκείνος τους δίνει δήθεν συμβουλές σε θέματα υγείας ενώ παράλληλα ερευνά την… τελειοποίηση του ανθρώπινου είδους. Μίλησα με μία από τις ηρωίδες του έργου, την Αργεντινή ηθοποιό Ana Pauls στην ταράτσα του Palais des Festivals την Τετάρτη 22 Μαΐου -θα ακολουθήσει ποστ με όσα μου είπε. 


La Jaula de Oro
Ο Μεξικανός σκηνοθέτης Diego Quemada-Diez παρουσίασε την ιστορία τριών εφήβων που αποφασίζουν να κυνηγήσουν το δικό τους αμερικανικό όνειρο: να φύγουν από τη χώρα τους με προορισμό το Λος Άντζελες, προκειμένου να γλιτώσουν από τη φτώχεια. Το ταξίδι που ξεκινά ως μια εκδρομή για τους τρεις νέους έχει αναπάντεχες (ή μήπως όχι;) συναντήσεις και εξελίξεις, καθώς τίποτα δεν είναι τόσο ονειρικό όσο δείχνει. Ρεαλιστικό, αν και σκληρό, όπως οι περισσότερες από τις ταινίες που παρουσιάστηκαν, αυτό το φιλμ με συγκίνησε και μου θύμισε το αυτονόητο: το πού γεννιέσαι καθορίζει σχεδόν αποκλειστικά το μέλλον σου, τις ευκαιρίες και την τύχη σου. Παρόλα αυτά, αξίζει πάντα να ονειρευόμαστε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Οι νεαροί πρωταγωνιστές καταχειροκροτήθηκαν στην επίσημη προβολή, δάκρυσαν πολύ και τελικά αποζημιώθηκαν, καθώς η ταινία ήταν τελικά τιμήθηκε με το βραβείο A Certain Talent Prize το βράδυ της απονομής.


Nothing Bad Can Happen
Τίποτα κακό δεν μπορεί να συμβεί σύμφωνα με τον τίτλο της ταινίας της Γερμανίδας Katrin Gebbe που προβλήθηκε στο Ένα Κάποιο  Βλέμμα, αλλά και σύμφωνα με τους πρωταγωνιστές της, νέους που ανήκουν στην θρησκευτική ομάδα Jesus Freaks, οι οποίοι απευθύνονται στον Ιησού κάθε φορά που συναντούν μια δυσκολία (ακόμη κι όταν δεν παίρνει μπροστά η μηχανή του αυτοκινήτου τους, εκείνοι βγαίνουν από αυτό και προσεύχονται). Η ταινία είναι χωρισμένη σε τρία μέρη: την Πίστη, τον Φόβο και την Ελπίδα. Δυστυχώς, επειδή ο πρωταγωνιστής Tores αφήνεται να τον εκμεταλλευτούν και να τον βασανίσουν οι γύρω του αλύπητα, χωρίς να αντιδρά ούτε στιγμή για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, θεωρώντας πως και αυτό είναι μέρος της πίστης του, η ταινία δεν μου άφησε καμία αίσθηση ελπίδας ή δικαιοσύνης ή θείας δίκης. Αντίθετα, άφηνε την εντύπωση πως αν πιστεύεις, είσαι χαζός, άβουλος και θύμα εκμετάλλευσης. Και φυσικά, ήταν εμφανές για άλλη μία φορά, πως όταν ο άνθρωπος έχει τον χώρο και τη δύναμη να «πατήσει» τον συνάνθρωπό του, θα το κάνει μέχρι το τέρμα.  


Διαβάστε ακόμα/ Read more
Cannes 2013 live 

2 σχόλια:

  1. I have been amiss this year and am not up on the films shown in Cannes........something to do with keeping off the computer maybe??!
    After reading these reviews,Omar sounds like a film that i would enjoy.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Indeed you would enjoy it, Susan. I loved it and in the weekend i will post the interview with the lead actor. very interesting movie. made me think that i am very lucky to live in "poor" Greece.

      Διαγραφή

Write me your comments