Μετά την "Αποστολή: Παγωμένη Ανταρκτική" και την "Κατάκτηση του Διαστήματος", τις δύο εκθέσεις που είχε φιλοξενήσει τα προηγούμενα δύο χρόνια ο Ελληνικός Κόσμος, φέτος ήρθε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου η έκθεση-ερώτημα "Η εξαφάνιση των ειδών (έρχεται το τέλος του κόσμου;)".
Πρόκειται για μία έκθεση που διερευνά τι σημαίνει η εξαφάνιση των ειδών για την εξέλιξη της ζωής και μας παροτρύνει να συλλογιστούμε για την προέλευση και το μέλλον της ζωής στη Γη.
Επιπλέον, μας καλεί να λάβουμε θέση -κυρίως και οι μικρότεροι επισκέπτες- σε ερωτήματα όπως: "ποια είδη αξίζει να προστατευτούν; Μόνο όσα δεν είναι απειλητικά προς τον άνθρωπο; ποια ευχή σου αναφορικά με το μέλλον της ζωής στον πλανήτη θα ήθελες να πραγματοποιηθεί;
Πάνω από το 99% των ειδών που κάποτε περιπλανούνταν στον πλανήτη έχει πλέον εκλείψει, παρόλο που ένα ευρύ φάσμα φυτών και ζώων κατάφεραν να επιζήσουν. Οι δεινόσαυροι είναι ένα μόνο από τα πολλά είδη που εξαφανίστηκαν. Η διαδικασία της εξαφάνισης είναι τόσο παλιά όσο και η ίδια ζωή πάνω στη γη και συνδέεται άρρηκτα με τη δική μας προέλευση και επιβίωση. Μαζί με την εξέλιξη, η εξαφάνιση βοήθησε στο να διαμορφωθεί η ζωή στον πλανήτη μας, συμβάλλοντας στη δημιουργία της τεράστιας ποικιλίας των φυτών και ζώων που βλέπουμε σήμερα.
Μπροστά σε ένα δείγμα πουλιού Ντόντο
Η ανθρώπινη δραστηριότητα προκαλεί την απειλή και την εξαφάνιση των ειδών. Οι επιστήμονες αγωνίζονται γι αυτό που άλλοι θεωρούν «χαμένη υπόθεση» όπως το να σώσουν ζώα σαν τον ερυθρό τόνο. Οι επισκέπτες παίρνουμε μέρος στην αμφιλεγόμενη συζήτηση για το θέμα αυτό, αναρωτιόμαστε αν πρέπει να παρεμβαίνουμε στην εξαφάνιση ή απλώς να αφήνουμε τη φύση να ακολουθεί την πορεία της και ψηφίζουμε για το είδος που θα θυσιάζαμε ή θα σώζαμε.
Η έκθεση εξετάζει και είδη που εξαφανίστηκαν πρόσφατα, ενώ τίθεται το ζήτημα της επιβίωσης ειδών που θεωρούνται σήμερα υπό εξαφάνιση, όπως η τίγρη και ο ουρακοτάγκος. Μπορούμε να τα σώσουμε ή βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την επόμενη μαζική εξαφάνιση ειδών;
Μόνο 1 από τα 9 ανθρώπινα είδη που έχουν περάσει από τον πλανήτη έχει επιβιώσει. Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους ανθρώπους; Είμαστε στα πρόθυρα της επόμενης μαζικής εξαφάνισης ή θα ακολουθήσουμε το δρόμο των Νεάντερταλ και θα εξαφανιστούμε και εμείς; Κάτι τέτοιο θα ωφελούσε τον πλανήτη;
Στο Δέντρο των Ευχών, μικροί και μεγάλοι γράφουν σε χρωματιστά post-it τις σκέψεις τους και τα αφήνουν εκεί για να τα βρουν οι επόμενοι - υπάρχουν είδη ζωής που χωρίς αυτά δε θα μπορούσαμε ούτε εμείς να ζήσουμε; Ποιες είναι οι ελπίδες μας και οι ευχές μας για τη ζωή στη Γη;
Στο πλαίσιο της έκθεσης ο «Ελληνικός Κόσμος» συνεργάζεται με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και παρουσιάζουν, σε ειδικό τμήμα, είδη που εξαφανίστηκαν ή που απειλούνται με εξαφάνιση στον ελλαδικό χώρο.
Ημέρες & ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα-Πέμπτη: 09:00-13:30, Παρασκευή 09:00-20:00, Σάββατο 11:00-16:00, Κυριακή 10:00-18:00.
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254.
Photos by Gianis Evagelioy
Very cute
ΑπάντησηΔιαγραφή