Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Ερωτικές Ιστορίες: Σαρκοφάγο Ζώο


Του έκανε εντύπωση από την πρώτη στιγμή. Ήταν σε μία πτήση για το Παρίσι. Εκείνη διάβαζε Jane Austin, εκείνος την παρακολουθούσε, λίγα καθίσματα πιο πίσω. Νόμιζε ότι ήταν ξένη. Την είχε δει την ώρα που επιβιβαζόταν με δύο φίλες της, φορτωμένες πράγματα, του φάνηκαν πλούσιες, κοσμογυρισμένες και ολίγον ψωνισμένες. Αυτά τα χαρακτηριστικά της ερωτεύτηκε στη συνέχεια, όταν τυχαία γνωρίστηκαν, καθώς περπατούσαν στον ίδιο δρόμο του Παρισιού, και την άκουσε να μιλάει ελληνικά στο κινητό της. Είχε αυτοπεποίθηση και θάρρος, τον τρόμαζε το θάρρος της. 
Νόμιζες πως αν της πεις μια κουβέντα παραπάνω, θα έτρωγες ξύλο. 

Και την ήθελε. 

Από το ίδιο κιόλας βράδυ προσπάθησε να επιδιώξει να κάνουν παρέα, να βγουν μαζί, να πάνε σε ένα πάρτι για το οποίο είχε ακούσει πως θα γινόταν χαμός. Δεν πήγε. Έγιναν όμως φίλοι. Και βγήκαν στην Αθήνα. Κινούνταν σε αρκετά όμοιο επαγγελματικό χώρο, έλεγαν ο ένας στον άλλο τις εντυπώσεις τους και τα παθήματά τους, ακόμη και τις ερωτικές απογοητεύσεις τους μοιράζονταν. Όπως κάνουν δύο φίλοι. Εκείνη είχε καταλάβει πως τα αισθήματά του ξεπερνούσαν το φιλικό επίπεδο, πως πολλές φορές βρισκόταν αρκετά κοντά σε αυτή τη λεπτή διαχωριστική γραμμή που τον εμπόδιζε από το να κάνει ένα βήμα παραπάνω και να της πει "σε θέλω". Κάποιες φορές το είπε με άλλα λόγια, μεταξύ σοβαρού και αστείου, επάνω σε φιλικές κουβέντες και αλκοόλ -της έλεγε, τη ρωτούσε αν θα μπορούσε να τον δει διαφορετικά. 

Ήταν κάθετη. 

Δεν θα χαλούσε τη φιλία, την επαφή και την -κατά διαστήματα- συνεργασία για να ζήσει μία ακόμη ερωτική εμπειρία. Η αλήθεια ήταν απλή κι ας μη του την μαρτυρούσε για να μην τον στεναχωρήσει: δεν αισθάνθηκε ποτέ ερωτικά απέναντί του. Ωραίο ήταν να νιώθεις αρεστή, να ξέρεις ότι έχεις "θαυμαστές", αλλά δεν ζητούσε τίποτα παραπάνω από εκείνον. Πίστευε πως η φιλία τους μπορούσε να ξεπεράσει την απόρριψη και να συνεχίσει να υφίσταται. Και για λίγο καιρό αυτό συνέβη. Υπήρξαν, όμως, αφορμές, από αυτές που έβγαζαν στη φόρα και άλλες τους διαφορές πέρα από το σε θέλω-δεν σε θέλω: έβγαζαν εγωισμό, κόμπλεξ, ανταγωνισμό, ζήλια, ανασφάλεια. Εκείνος ήταν αποφασισμένος να πετύχει στα επαγγελματικά του, ακόμη κι αν τσακωνόταν με όλους τους γύρω του, κι ας έβλεπε παντού εχθρούς και ανθρώπους που τον ανταγωνίζονταν, τον ζήλευαν και του έβαζαν τρικλοποδιές (υπήρχαν κι αυτοί, όπως συμβαίνει πάντα, αλλά όχι όπως τους έβλεπαν τα μάτια του). 

Για την ώρα, παρόλο που συνεργαζόταν και μαζί της, εκείνη στα μάτια του 
δεν είχε μεταμορφωθεί σε εχθρό... ακόμη. 


Τον συμβούλευε σε καταστάσεις, προσπαθούσε να τον φέρει σε επαφή με ανθρώπους που ίσως τον βοηθούσαν, συνέχισαν να συναντιούνται σε επαγγελματικά ταξίδια, να μοιράζονται εμπειρίες, προσπερνώντας τις αναποδιές που σχεδόν κάθε φορά παρουσιάζονταν. Μια μέρα τσακώθηκαν άσχημα. Την είδε σαν εχθρό, σαν ανταγωνιστή του, σαν σαρκοφάγο ζώο που ήθελε να του πάρει αυτά που εκείνος είχε μοχθήσει να αποκτήσει. Τον είδε να ξεσπάει σε κρίση υστερίας μπροστά της, προσπάθησε να του δώσει αέρα να αναπνεύσει, να πει αυτά που ήθελε. Από την άλλη προστάτευσε τον εαυτό της: όχι, δεν ήταν το σαρκοφάγο ζώο, ούτε ήθελε τίποτα από εκείνον -στα χρόνια της φιλίας τους δεν θέλησε ποτέ απολύτως τίποτα -η φιλία, βλέπεις, αρκείται σ' αυτό: στο ότι υπάρχει. 
Κι εκείνη ήθελε να είναι φίλη και να δίνει. 

Και αισθανόταν ότι είχε δώσει. Είχε δώσει αγάπη, φιλία, εκτίμηση. Με ειλικρίνεια και αλήθεια. Είχε κάνει υποχωρήσεις, είχε προβεί σε επαγγελματικές συμφωνίες άνευ όρων μαζί του, προκειμένου να μην έχουν τριβές και γιατί πίστευε πως χρειαζόταν περισσότερο τη στήριξή της, παρά τη δουλειά της. Έκανε λάθος. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους, λένε. Όταν προσπάθησε να διαφοροποιήσει τη φιλία και την εκτίμηση από τις επαγγελματικές συμφωνίες, όταν προσπάθησε να καταστήσει σαφές ότι τα χρήματα δεν κάνουν τους ανθρώπους ευτυχισμένους (ούτε την ίδια) αλλά μία δουλειά αξίζει και πρέπει να αμειφθεί, τότε έγινε εκείνος το σαρκοφάγο ζώο στο οποίο έβλεπε να μεταμορφώνονται τόσο καιρό οι άλλοι, κι επέλεξε να της επιτεθεί -βγάζοντας όσα άχτια είχε μέσα του για εκείνη- με τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο πίστευε πως μπορούσε να την πληγώσει (με τον μοναδικό τρόπο που μπορεί να πληγωθεί ένας άνθρωπος που έχει αληθινά αισθήματα, που είναι δοτικός και ντόμπρος): φεύγοντας. 

Και την πλήγωσε. 
Και την δίδαξε. 
Κι αυτός αισθάνθηκε για λίγο απαλλαγμένος από το σαρκοφάγο ζώο που ήθελε να του κάνει κακό. 
Κι έμεινε μόνο το σαρκοφάγο ζώο μέσα του. 

Κέρδισε η έλξη της αρνητικής σκέψης 
(πολύ ωραίο άρθρο, που διάβασα πρόσφατα χάρη στην mm) 

Κι άλλες ερωτικές ιστορίες

4 σχόλια:

  1. Σηκώνει πολύ συζήτηση το αν υφίσταται πραγματικά η φίλια μεταξύ των δύο φύλων. Κατά τη γνώμη μου ο τύπος της ιστορίας, είχε καταπιεστεί προκειμένου να φαίνεται φίλος της κι αυτό ήταν στο τέλος η σπίθα που έβαλε φωτιά στη φιλία τους. Όσο για το φιτίλι, αυτό ήταν ο δικός του μικρόκοσμος όπου όλοι έπρεπε να κατηγοριοποιούνται ως "εχθροί", "ανταγωνιστές", "ζηλοφθονοι" ή "ακίνδυνοι" κλπ. Μόνο με φως αλλάζει ο μέσα κόσμος μας όμως. Όχι με σκοτάδι και άρνηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η συνάντηση με τέτοιους ανθρώπους, όμως, αφυπνίζει και τους υπόλοιπους -εκείνους/εμάς που νομίζουν ότι στον αγγελικά πλασμένο κόσμο οι σχέσεις δεν μπορούν να διαταραχθούν από μια... άρνηση!

      Διαγραφή
  2. I think it is rare for a man and a woman to just be friends,when it does happen...they are the best of friends!!!
    It takes a long time to get to know people really well ..they are full of surprises...do we ever know anyone really well!
    Maybe this girl,by trying to help,gave the boy the impression that she was intruding in his life?
    Anyway....he should have stayed away as soon as he saw her reading Jane Austin.....much over-rated boring stuff!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. haha, always fascinating comments, Susan!
      Would you like to write a story as a guest blogger one day? I would love that.

      As far as these two people are concerned, and any two people who "lose" one another, you can never tell what they truly feel if they are blinded by their prides and prejudices.. as Jane Austin would tell. xxx

      Διαγραφή

Write me your comments